MIRANDA ČIKOTIĆ

Ako mislite da je fotoreporter isključivo muško zanimanje, varate se. Iako, kada pažljivo promatrate fotoreportere na terenu, većina njih jesu muškarci. Istina je i da je u Splitu malo žena koje se profesionalno bave tim poslom, a jedna od rijetkih koja svakodnevno radi za medije je Miranda Čikotić.

Plavooka i plaha kolegica, oštra na okidaču, uvijek je spremna za akciju. Njoj su tereni, pogotovo oni istraživački, nešto za čim žudi, što očekuje i čemu se svakodnevno raduje. Gotovo da nema terena koji Miranda nije odradila, od sportskog, preko političkog, gospodarskog, izbornog, gradskog pa sve do crne kronike.

Uporna je, tvrdoglava u nastojanju da što više nauči i dodatno se obrazuje pa je tako sama usavršila snimanje pod sjenama. Brojni su bračni parovi upravo nju željeli za osobnog fotografa tog važnog događaja – vjenčanja jer je svojim idejama o motivima fotografiju podizala iznad svih očekivanja.

Završila je Foto dizajn u Školi primijenjenih umjetnosti u Splitu nakon čega se doškolovala za
grafičkog dizajnera. Jedno je vrijeme radila kao fotoreporterka dnevnih novina 24 sata, a potom fotoagencije www.pixsell.hr te kao fotografkinja vjenčanja.

Uz redoviti posao svakodnevno radi na temama dječje fotografije namijenjene izložbama čije su poruke promicanje dječjih prava - sprečavanje nasilja nad djecom i sprečavanje nasilja između djece.

Tekst: Žaklina Jurić, novinarka HIN-e
www.pixsell.hr